Laden activiteiten
Dit evenement is voorbij.

Archeologiedagen

12 oktober - 13 oktober

Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen zijn er extra activiteiten. De Archeologische Werkgroep Velsen is aanwezig op de Ruïne van Brederode. Kinderen kunnen dan een archeologische vondst opgraven en een kannetje of ander gebruiksvoorwerp uit het verleden in elkaar plakken. En heb je een voorwerp uit oude tijden? Neem het mee en kom er achter wat en hoe oud het is.

Ook kan de archeologische tentoonstelling in de kapeltoren van de ruïne bezocht worden. De tentoonstelling heeft als thema: ‘Wat de bewoners van Brederode achterlieten’. In deze tentoonstelling zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn in de gracht rond het kasteel en de omringende sloten. Sommige vondsten dateren uit de tijd dat de Heren van Brederode woonden in het kasteel. Ook zijn er voorwerpen uit latere tijden. Deze kunnen verloren zijn of weggegooid door de bewoners van de boerderijtjes die ooit naast de ruïne stonden of door bezoekers. Maar ze kunnen ook door bemesting hier terecht zijn gekomen. In vroeger tijden werd een beerput gebruikt als afvalput. De beer werd gebruikt voor bemesting van een akker en zo kwam het afval op het weiland terecht.

Tevens wordt op ieder heel uur een demonstratie boomerang werpen gegeven met een moderne boomerang. De boomerang uit 470 v Chr., die opgegraven is op het (voormalige) Hoogoventerrein, zal bij de mini-tentoonstelling van de Archeologische Werkgroep Velsen te bewonderen zijn.

Zondag 13 oktober is de toegang gratis dankzij de ondersteuning van de gemeente Velsen.