Laden activiteiten
Dit evenement is voorbij.

Dag van het Kasteel | Digitaal

1 juni

Op 2e Pinksterdag is het traditiegetrouw de Dag van het Kasteel met dit jaar het thema: ‘Bezet en bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45’.
Omdat dit evenement in verband met het Coronavirus dit jaar niet door kan gaan heeft de Kastelenstichting het mogelijk gemaakt om online een presentatie te geven over de periode 1940-’45, onder de naam ‘Dag van het Kasteel | Digitaal‘. Uiteraard maakt de Ruïne van Brederode hier graag gebruikt van.

 

Hoewel de Ruïne van Brederode, in tegenstelling tot veel kastelen, buitenhuizen en landgoederen, niet in beslag was genomen door de bezetter, zijn er wel interessante verhalen over de Ruïne te vertellen uit die tijd. Zo hadden de toenmalige beheerders Van der Kort onderduikers, werd er een propagandafilm van de Nationale Jeugdstorm opgenomen en is tijdens de oorlog een maquette van kasteel Brederode gemaakt door een onderduiker. Ook wordt uitgelegd hoe de naam ‘Geuzenpenning’ een Brederode-oorsprong heeft. Wilt u de verhalen lezen? Ga dan naar de speciale pagina van de Ruïne van Brederode op de website van Dag van het Kasteel | Digitaal.
(foto – afdruk van propagandafilm: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie)

Go to Top