Laden activiteiten
Dit evenement is voorbij.

Gouden Eeuw Huwelijksfeest

24 augustus - 25 augustus

€7
Gouden Eeuw Huwelijksfeest

In het weekend van 24/25 augustus vieren we het Gouden Eeuw Feest van het 10-daagse Huwelijk van Johan Wolfert van Brederode met Louise van Solms in 1638. Hij werd daardoor de zwager van de Prins van Oranje. Het huwelijk in Den Haag duurde maar liefs 10 dagen. Het was een en al pracht en praal om aan de landen om ons heen te laten zien hoe belangrijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was. Rembrandt was ooggetuige en tekende een schets van twee trommelaars. De stoet bestond echter uit maar liefst 300 historische personages! Zo werd de koets van Johan Wolfert getrokken door zes leeuwen, er was een koets met zes eenhoorns en ook een heuse dromedaris! Het huwelijk is beschreven in een pamflet van 1638 in het oud Frans dat vertaald wordt. Zo kunnen we ons een goed beeld vormen van dit groteske huwelijk en dit op een bijzonder manier met elkaar delen op de Ruïne van Brederode.

Het wordt een weekend vol verhalen, vermaak en activiteiten. Ook bereiden we ons voor met vecht-vaardigheden, want Johan Wolfert is de aanvoerder van het Staatse Leger en zijn zwager Prins van Oranje heet niet voor niets Frederik Hendrik de Stedendwinger. Na het huwelijk moet hij weer aan de slag!

Een Gouden Eeuw Feest voor jong en oud! Met een VIP-aanbod voor liefhebbers van Zoet. Mis het niet!

Programma

  • 11.00-17.00 De poort is geopend
  • 11.30 Ontvangst gasten in Huwelijkstent met presentatie stoet 1638
  • 12.00 Huwelijksceremonie & Optreden Orde van de Vrolijkheid
  • 13.00-16.00 Oefeningen boogschieten, schermen, ringsteken, kanon schietklaar maken, Bestijg de Bok en Presenteer het Musketgeweer!
  • 12.30-16.30 Middeleeuwse Dansworkshops & Orde van de Vrolijkheid
  • 12.30-17.00 Tekenen als Rembrandt voor het Bruidspaar

VIP * ENTREE

De normale entreeprijs bedraagt €7,00, €5,00 voor 4-11 jarigen en is gratis voor 0-3 jarigen. Reserveren niet nodig.

Wilt je extra genieten? VIP*ENTREE met thee en zoet is €19,50. Je krijgt dan naast thee de selectie zoetigheden uit onze High Tea van Chefs on Tour. Voor kinderen is er een VIP*ENTREE-KIDS met limonade en cake versieren voor €10,00.
Van 13.00 tot 17.00 uur. Voor het VIP-ENTREE graag van te voren reserveren via HOENU.NL regio Haarlem.

Middeleeuwse Dansworkshop

Marieke Frankema heeft het boek ‘Dansen tot de zon komt’ geschreven en kan als geen ander de Middeleeuwse dans tot leven brengen. Dansen op het huwelijk mag natuurlijk niet ontbreken.

dansworkshop

Tekenen als Rembrandt

De stoet met maar liefst 300 historische personages in 1638 op het Plein in Den Haag is enorm geweest. Rembrandt heeft er helaas maar één schets van gemaakt. Wij zijn bezig met de stoet in kaart te brengen. Binnenkort verschijnt hier het overzicht van de stoet. Ook gaan we de uitdaging aan om de stoet met Playmobil op te bouwen. In de Bruidstent komt de stoet te staan en liggen papier en stiften klaar. Je mag ook je eigen tekengerei meenemen.

Tekenwedstrijd

Maak een mooie tekening in de schilderijlijst of gewoon op papier, geef die aan het Bruidspaar op zaterdag 24 of zondag 25 augustus. Je mag ook op de dag zelf een mooie tekening maken. Maak kans op vrijkaartjes voor het Halloweenfeest op donderdagavond 31 oktober. Via onderstaande knop kun je alvast de schilderijlijst downloaden.

Tekenwedstrijd

Hoog bezoek

Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan Huygens van het Huygensmuseum Hofwijck hebben laten weten dat zij evenals in 1638 bij het Huwelijk aanwezig zullen zijn. Zij laten nog weten of dit zaterdag of zondag zal zijn. Wist je dat Constantijn afstamt van Brederode?

Feestkleding voor Barbies

Op zaterdag is onze couturier Madam Rotteveel aanwezig en kunnen kinderen onder haar leiding kleding maken voor de barbies. Natuurlijk blijven onze 77 kleine bewoners op de Ruïne, maar de gemaakte kleertjes mogen mee naar huis. Wist je dat onze couturier een prachtige bruidsjurk aan het maken is?

Foto: Marjon van der Vegt

Schminken op zondag

Op zondag kun je op je allermooist op het feest verschijnen, want je kunt je voor €2,- laten ‘opmaken’.

Orde van de Vrolijkheid

In 2018 was de Orde van de Vrolijkheid een groot succes én terecht. Eén van de frivole dochters van Johan Wolfert van Brederode heeft een geheim genootschap opgericht als tegenhanger van de Ridders van de Gulden Vlies. Vrouwen én mannen kunnen lid worden. Mits zij de belofte afleggen. Geen wonder dat de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op de plek staat waar haar ouderlijk huis stond: Het Hof van Brederode.

Foto: Marjon van der Vegt

Heer van Brederode ~ Presenteer het Musketgeweer

Na het grote Huwelijksfeest moest Johan Wolfert van Brederode weer aan de slag voor de Prins van Oranje. Hij was niet voor niets legeraanvoerder. Dit weekend kun je je al voorbereiden. Met Boogschieten, Schermen, Ringsteken, Kanon Schietklaar maken, Bok Bestijgen en Presenteer het Musketgeweer! Alle onderdelen met goed gevolg afgelegd? Dan verdien je een beloning!

Foto: Marjon van der Vegt

Foto: Marjon van der Vegt

Fototentoonstelling Bruidsfoto’s

De Ruïne is een officiële trouwlocatie en een geliefde plek voor bruidsfotoreportages. Door de jaren heen zijn diverse bruidsfoto’s gemaakt. Een selectie daarvan zal te zien zijn tijdens dit weekend in de Donjon (Torenkamer). Op zondag wordt de Donjon opgeluisterd met prachtige harpmuziek van Yolanthe Cornelisse.

Foto: Wieneke van Rossum

Louise van Solms ~Wat een portret

Een huwelijksportret van Johan Wolfert van Brederode en Louise van Solms hebben we helaas niet kunnen vinden. Angelique Schipper, schrijfster, artieste en medebeheerder van de Ruïne van Brederode kan natuurlijk niet anders dan hier een lied over schrijven. En wie weet komt er dan alsnog een portret?

Stamboom Johan Wolfert van Brederode

Johan Wolfert kreeg met zijn eerste en tweede vrouw maar liefst 21 wettige kinderen. Toch stierf het geslacht Brederode uit. Heer Rob Hubert, stamboomexpert HuisBrederode kan u hier alles over vertellen op zondag 25 augustus.