Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De groene Heerlijkheid: Mos & muurplant Excursie

4 augustus 12:00 - 16:00

Muurplanten en (Korst)mossenexcursie Heerlijkheid Brederode

Twee excursies Heerlijkheid Brederode:
1. (Korst)mossen
2. Muurplanten.

De Heerlijkheid Brederode stamt uit het einde van de 13e eeuw en bestaat tegenwoordig uit een ruïne, een slotgracht en een parkachtige tuin om dit alles heen. Er is veel gebeurd op dit grondgebied: de Hoekse en Kabeljauwse Twisten, de Opstand van het Kaas en Broodvolk, de Tachtigjarige Oorlog. Nu heerst er gelukkig rust en is er veel natuur. Heerlijkheid Brederode ligt op een uitloper van een oude strandwal aan de binnenduinrand. Het is omgeven door water en weilanden (voorheen moeras- en veengebied).
Met haar verschillende biotopen zoals oude muren en bomen, water en velden is het een uniek stukje natuur. Weersinvloeden kunnen hun gang gaan. Natuur ontmoet hier cultuur. Op de restanten van de muren groeien nu mooie muurplanten en (korst)mossen waar we tijdens de excursies naar gaan kijken.

Muurplanten zijn aangepast aan extreme condities: het milieu kan erg schommelen in vochtgehalte en temperatuur en een bodem ontbreekt. Van nature groeien ze op rotsen van gebergten. Maar hier komen de muurvegetaties voor op stenige, steile tot verticale standplaatsen. Tussen de voegen van de oude verweerde muren kunnen zij zich vestigen, waar de meeste vaatplanten de locaties niet kunnen bereiken. Varens zullen we ook zien, omdat hun lichte, kleine sporen deze plekken wel kunnen koloniseren.

Ook mossen groeien niet alleen op de grond of op een boom, maar ook op daken of muurtjes. Op zo’n muurtje groeit bij voorbeeld gedraaid knikmos wat mooie kussentjes vormt. De blaadjes hebben een lange spits, een soort glashaar die het zonlicht weerkaatst en het mos beschermt tegen uitdroging. Het mos vormt een kapselsteel en aan het eind hangt een (naar beneden geknikt) groen langwerpig sporendoosje waar de sporen in gevormd worden. Maar ook de mossen die we op de grond zien zijn erg de moeite waard en zien er allemaal anders uit. Het zijn allemaal kleine plantjes met superkleine blaadjes dus je hebt wel een loep nodig om ze goed te kunnen bekijken.

En de korstmossen zijn goed vertegenwoordigd op de verschillende ondergronden. Korstmossen worden gevormd door een samenwerking tussen een alg en een schimmel. De alg zorgt voor de voeding en de schimmel voor de stevigheid. Een voorbeeld hiervan is het schildmos, zoals bosschildmos, boomschildmos, verstopschildmos, rijpschildmos. Ze zitten als een schildje op levend of dood hout. Wel toepasselijk al die schildjes op het terrein waar zoveel strijders gelopen hebben.

Neem als je een loepje bezit deze mee.
Tijdens de (korst)mossen excursie zullen tevens aandacht besteden aan de “Mos portretten” die op de tentoonstelling “De wereld van mos” te zien zijn. Deze tentoonstelling toont close-ups van mossen zodat de details goed zichtbaar zijn. Deze zomeropstelling loopt nog t/m 31 augustus.
Loop met ons mee en kom je verwonderen: er gaat een wereld voor je open!

(Korst)mossenexcursie o.l.v. Marja van der Heiden
Reguliere entree
Starttijden: 12:00 uur en 14:00 uur Maximaal 15 personen beschikbaar.
Reservering via: marjastarken@gmail.com

Muurplantenexcursie o.l.v. Jan Starken
Reguliere entree
Starttijden: 13:00 uur en 15:00 uur Maximaal 15 personen beschikbaar.
Reservering via: marjastarken@gmail.com

Gegevens

Datum:
4 augustus
Tijd:
12:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Heerlijkheid Brederode
Velsenenderlaan 2
Santpoort Zuid, 2082 LA
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie