Evenementen

Ruïne Bewoond

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen dit jaar weer tot leven en zijn een aantal weekenden aanwezig op de ruïne. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden.
Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Het eerstvolgende weekend Ruïne Bewoond is op 21 en 22 september 2019. Op de Kalender 2019 staan de overige data vermeld.


Roofvogels

Een aantal malen per jaar zal valkenier Martin van birdlive.nl op de Ruïne van Brederode aanwezig zijn met zijn roofvogels. Een mooie gelegenheid om eens dichter in de buurt te komen van deze fascinerende dieren. De eerstvolgende keer dat de valkenier er is, is op zondag 29 september 2019 van 13.00 tot 16.00 uur. Entree: € 5,- (kinderen t/m 3 jaar gratis). Reserveren niet nodig.

Ook geeft valkenier Martin dit jaar weer een aantal uilenworkshops voor kinderen. Tijdens deze workshop komen kinderen onder begeleiding van de valkenier in direct contact met de uilen. Ook wordt over de leefwijze van deze mooie roofvogels verteld. Een leuke, leerzame middag, geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, mits ze zonder begeleiding van (groot)ouders er bij kunnen zijn. Tarief € 10,- per kind.

(Groot)ouders kunnen in de tussentijd een drankje drinken op de voorburcht of, tegen normaal tarief, de ruïne bekijken.
De eerstvolgende workshop is op zaterdag 5 oktober 2019 van 14.00-16.00 uur. Graag van te voren aanmelden. Dit kan vanaf donderdag 5 september 2019 via www.hoenu.nl/ regio Haarlem. Wees er snel bij, want vol = vol! En we hebben geen wachtlijst, dus ook het vriendelijke verzoek van de beheerders om hierover geen contact op te nemen.


Kaarslichtlezing: De 18 Vrouwen van Brederode

Op donderdagavond 3 oktober 2019 houdt de vrouwelijke helft van het beheerderskoppel van de Ruïne van Brederode, Angelique Schipper, een kaarslichtlezing in de torenkamer van de donjon bij het knapperend haardvuur. Zij is op het moment haar 2e kinderboek aan het schrijven over de 18 Heren van Brederode. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema ‘Zij/Hij’, verdiept zij zich in de 18 vrouwen van Brederode, want zonder vrouwen geen rijkdom en zoons die hun vader konden opvolgen. Tenminste net zo veelzijdig en wetenswaardig om verteld te worden. Hoe werd de Vrouwe van Teylingen stammoeder van Brederode en hoe vrolijk was de 17e-eeuwse dochter van Johan Wolfert van Brederode? De Koninklijke Schouwburg in Den Haag staat niet zomaar op een plek, maar op het voormalige Hof van Brederode, waar zij woonde! Angelique Schipper vertelt wat zij weet en wel zo dat je het niet meer vergeet!

De kaarslichtlezing is van 19.30 tot 21.30 (deur open vanaf 19.00 uur) en kost € 10,- incl. kopje koffie/thee. Aanmelden kan via www.hoenu.nl regio Haarlem.


Halloween

Wie durft de laatste avond van seizoen 2019 de Ruïne te bezoeken? Let wel, het is dan 31 oktober en dus Halloween! Welke ‘geestige’ historische Brederodes duiken dan op? En wie en wat loopt er dan nog meer rond?

De poort gaat open voor kinderen tot 12 jaar en ouders/begeleiders van 18.30 – 20.00 uur. En van 20.30 – 22.00 uur voor 12+.

Meer info over entree en programma volgt nog.


Rondleidingen & Kinderrondleidingen 

Zelf rondlopen in en bij de ruïne is natuurlijk leuk. Maar met een rondleider, die meer vertelt over de architectuur van kasteel Brederode en de geschiedenis van zijn bewoners, gaat de ruïne meer leven. Bijna iedere zaterdag en zondag is om 14.00 uur een rondleiding. Check voor data de Kalender 2019.

Tevens worden er regelmatig kinderrondleidingen voor kinderen van ca. 4-12 jaar gegeven door Aagje de Vertelster of Rob de Kasteelbeheerder. Wie woonden er in het kasteel? En hoe komt het dat het nu een ruïne is? Daarna lekker spelen met de blokken en de kasteelbarbies. En de (groot)ouders mogen ook mee. De eerstvolgende kinderrondleiding is op zondag 29 september 2019 om 14.00 uur.

Prijzen
Voor de (kinder)rondleidingen geldt een vaste prijs van € 5,- inclusief entree. Kinderen van 0-3 jaar gratis. Zeker zijn van een plek? Reserveer kaarten via hoenu.nl regio Haarlem.

Rondleidingen op verzoek
Op de Ruïne van Brederode worden tijdens het openingsseizoen ook rondleidingen op verzoek verzorgd. De rondleidingen zijn voor groepen, vanaf 8 tot 15 personen per rondleider. Per benodigde rondleider wordt € 50,- extra gerekend bovenop de toegangsprijs. Neem contact met ons op als u een rondleiding wilt aanvragen.

Houdt er rekening mee dat er tijdens de rondleidingen diverse opstapjes zijn en wenteltrappen beklommen worden.


Tentoonstelling Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van Middeleeuwse martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze in de Middeleeuwen er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.
Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*


Overige Activiteiten & Evenementen

NB Onderstaande (privé-)activiteiten alleen tijdens het openingsseizoen. Van november t/m februari is de Ruïne van Brederode gesloten!

Vaste tentoonstelling over de 18 Heren Van Brederode
In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met
informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Vaste tentoonstelling Archeologische Vondsten
Beneden in de kapeltoren is een kleine tentoonstelling van voorwerpen uit vroeger tijden die rond de Ruïne van Brederode gevonden zijn. Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Evenementenlocatie
Het voorhof, de voorburcht, de binnentuin, maar ook de torenkamer met open haard in de donjon; het zijn schitterende plekken om een optreden, festival, privé-feestje of andere evenementen te organiseren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Trouwlocatie
De Ruïne van Brederode is door de gemeente Velsen aangewezen als trouwlocatie. Ook kunt u bij ons uw huwelijksreceptie/-borrel houden. De ruïne is tevens een zeer geschikt ‘decor’ voor uw trouwfoto’s. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en kosten.

Kinderpartijtjes
De Ruïne van Brederode is een spannende plek, die zeer geschikt is voor kinderpartijtjes. Dit kunt u deels of helemaal zelf regelen. Ook kunt u het geheel aan ons overlaten om dit voor u te organiseren. Zie voor meer informatie de pagina ‘Kinderpartijtjes’.

Contact via kinderfeest@ruinevanbrederode.nl

Educatie
Schoolgroepen en BSO’s zijn ook van harte welkom op de Ruïne van Brederode. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘Activiteiten voor scholen’.

Fiets- en wandeltochten
De Ruïne van Brederode is gelegen aan de binnenduinrand. Veel wandel en fietstochten gaan (vlak) langs de ruïne. Voor een rustieke tussenstop biedt de ruïne een ideale plek.
Zie ook de toeristische sites op ‘Interessante links’.

Overig
Heeft u zelf ideeën voor een eigen ‘besloten’ activiteit, dan kunt u altijd contact opnemen met Rob Kortekaas, een van de beheerders van de Ruïne van Brederode, om de mogelijkheden te bespreken.

E info@ruinevanbrederode.nl
T 06 – 124 120 92 (maandag t/m zaterdag tussen 9.00-18.00 uur, daarbuiten alleen in spoedgevallen)

*Duimschroef