Compagnie van Brederode

De Compagnie van Brederode, is een Noord-Hollandse vereniging, die landelijk actief is. De leden komen dan ook uit het hele land. Ze zijn sinds de oprichting in september 1999 bezig om een legerkamp anno 1450-1482 neer te zetten. U kunt hen regelmatig vinden bij kastelen, zoals de Ruïne van Brederode, en steden met een eeuwfeest of met gildefeesten. Ze doen graag mee met het naspelen van een van de vele veldslagen uit de middeleeuwen. Dat doen ze niet alleen, maar juist graag mét andere verenigingen.
Door middel van zo’n veldslag of een riddertoernooi laten zij u zien wat hun mannen kunnen en wat ze tijdens een veldslag aan hebben en gebruiken.Schermafbeelding 2016-05-25 om 17.36.48

De Compagnie van Brederode is officieel geen onderdeel van de Stichting Heerlijkheid Brederode. Maar omdat deze ‘huurlingen’ en hun gevolg regelmatig op de ruïne aanwezig zijn en veel evenementen kleurrijker maken, hoort deze re-enactmentgroep er zeker bij.

Samen met u willen ze teruggaan in de tijd, en daarbij aan u laten zien wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven. Hierbij proberen zij zo authentiek mogelijk te zijn. Het vergt dan ook veel onderzoek. Met alle opgedane kennis proberen zij het beeld van hun kampement en de kleding van de mensen zo goed mogelijk neer te zetten.

Soldaten tonen hun wapens en de kokkin haar pannen en potten. De tingieter laat zijn kunsten zien en een troubadour speelt zijn muziek. Onder het genot van een beker bier of honingwijn eten ze van het klaargemaakte voedsel. De vereniging re-enact (beeldt uit en speelt na) de periode tussen 1450 en 1473. In deze periode waren de ‘Hoekse en Kabeljauwse twisten’ in hevige gang. Deze houden pas op aan het einde van de ‘Jonker Fransenoorlog’ in 1490.

Schermafbeelding 2016-05-25 om 17.41.06

 

Misschien wilt u de Compagnie van Brederode inhuren. In overleg kunnen zij misschien iets betekenen voor uw middeleeuwse feest. U kunt hierbij denken aan een marktplein, waar zij hun kampement neerzetten en u de tijd van de 15e eeuw kunnen laten zien.

Op aanvraag komen ze ook langs bij scholen en vertellen de kinderen dan hoe men leefde in de middeleeuwen. Al hun verhalen komen natuurlijk het best tot hun recht met het bekijken en het aanraken van hun uitrusting en kleding. Ook vertellen ze de kinderen meer over wat men at en dronk en wat mensen en kinderen elke dag deden. Dus wilt u de middeleeuwen in uw klas (of in de aula), dan komen zij graag langs!

Stuur uw vraag aan Piet Groot, voorzitter:
voorzitter@compagniebrederode.nl

Zie ook de website