Tentoonstellingen

Onderstaande tentoonstellingen kunnen bezocht worden tijdens de reguliere openingstijden van de Ruïne van Brederode. Reserveren van kaarten is verplicht.

Johan Wolfert van Brederode

De 18 Heren Van Brederode

In de voormalige voorraadkelders van de Ruïne van Brederode hangen panelen met informatie over de geschiedenis van de Heren van Brederode. Van Dirk I (1180-1238) en zijn zoon Willem (1226-1285), die het kasteel heeft laten bouwen, maar deze nooit af heeft gezien tot aan Wolfert (1649-1679), de laatste Heer Van Brederode. Voor veel bezoekers een verrassing te leren over hoe machtig en belangrijk de Brederodes zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

“We hebben duidelijk een gat in onze kennis van de Nederlandse geschiedenis opgevuld door dit bezoek.” (Recensie op Tripadvisor)

Martelwerktuigen

Wie weet hoe dit martelwerktuig heet?*

Martelwerktuigen

In de bovenkamer van de donjon van de Ruïne van Brederode is de tentoonstelling ‘Martelwerktuigen’ te zien. Een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot, heeft deze bijzondere verzameling van (Middeleeuwse) martelwerktuigen in bruikleen gegeven.

Hoewel ze vroeger er van overtuigd waren dat je met martelen de waarheid aan het licht bracht, weten wij anno nu dat martelen niet werkt! De kans is groot dat mensen die gemarteld worden iets zullen bekennen wat ze niet hebben gedaan om zo te worden verlost van de pijn.

Deze tentoonstelling hoopt meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog vele mensen ergens ter wereld gemarteld worden.

Wij adviseren ouders deze tentoonstelling alleen te bezoeken met kinderen van boven de 8 jaar.

Archeologische Vondsten

Deze kleine tentoonstelling beneden in de kapeltoren heeft als thema: ‘Wat de bewoners van Brederode achterlieten’. In deze tentoonstelling zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn in de gracht rond het kasteel en de omringende sloten. Sommige vondsten dateren uit de tijd dat de Heren van Brederode woonden in het kasteel. Ook zijn er voorwerpen uit latere tijden. Deze kunnen verloren zijn of weggegooid door de bewoners van de boerderijtjes die ooit naast de ruïne stonden of door bezoekers. Maar ze kunnen ook door bemesting hier terecht zijn gekomen. In vroeger tijden werd een beerput gebruikt als afvalput. De beer werd gebruikt voor bemesting van een akker en zo kwam het afval op het weiland terecht.

Ook staat daar een maquette, die een indruk geeft van hoe kasteel Brederode er ooit uit heeft kunnen zien.

Digitale tentoonstelling ‘Trouwen op Brederode’

Deze digitale tentoonstelling van trouwfoto’s, gemaakt bij de Ruïne van Brederode, is af en toe te zien en wordt regelmatig uitgebreid. Voor meer informatie hierover, ook over het insturen van foto’s, klik hier.

*Duimschroef